CAMÍ DE SANT JAUME

Catalunya, per la seva situació geogràfica, sempre ha estat porta d’entrada privilegiada de tots els corrents militars, ideològics i culturals provinents de més enllà del Pirineu. Si es mira des d’una lògica purament geogràfica, per Catalunya devia haver passat una de les branques europees més importants del Camí de Sant Jaume; en canvi, amb el pas del temps va quedar limitada a ser una ruta menor entre els camins que conduïen a Santiago de Compostel·la i, encara, fragmentada, ja que per terres catalanes passaren diversos itineraris que eren freqüentats de manera desigual pels pelegrins. O sigui, que no es pot dir que hi hagués una única ruta a Catalunya sinó moltes, malgrat que algunes foren més transitades que d’altres.

Durant el segle XI els reis de Navarra, d’Aragó i de Castella i Lleó iniciaren una política de construcció d’infraestructures per atendre els pelegrins que passaven per les seves terres. Aquesta política no es desenvolupà a Catalunya i per això no disposem d’una ruta semblant al Camí Francès. A més, fins a la segona meitat del segle XII Catalunya no completa la reconquesta del seu territori, de manera que durant els tres primers segles de pelegrinatge a Santiago els caminants s’havien d’adaptar a les repetides oscil·lacions de la zona fronterera entre els musulmans i els francocatalans. Aquesta dificultat convidava la majoria de pelegrins de l’època a desplaçar-se cap a la banda occidental del Pirineu per accedir a la Península.

Les principals vies del pelegrinatge a través de Catalunya provenint de França han estat:

  1. Narbona, Perpinyà, la Jonquera, Girona, Sant Cugat del Vallès, Montserrat, Cervera i Lleida; seguint en el seu primer tram, bona part de la Via Augusta.
  2. Narbona, Perpinyà, Camprodon, i d’allà a Ripoll, Vic i Montserrat, Cervera i Lleida.
  3. Narbona, Perpinyà, Camprodon i cap a Besalú i Girona on s’enllaça amb la ruta 1.
  4. Narbona, Foix, la Seu d’Urgell i Lleida seguint el curs del Segre.
  5. Narbona, Saint Gaudens, Vielha, Osca, Jaca. La via menys concorreguda i que només afectava l’extrem més occidental del Principat.

Darrerament, i gràcies a l’impuls de l’Associació Gerunda d’Amics dels Camins de Sant Jaume a les comarques gironines, s’han obert nous trams descendint de Coll d’Ares per arribar a Molló i a Camprodon en establir el traçat Ripollès d’aquesta via.

La Via del Vallespir i el Ripollès:  Perpinyà, Saint Genis des Fontaines, Le Boulou, Amelie les Bains, Arles –sur-Tech, Prats de Mollo-La Preste, Coll d’Ares, i el recorregut fins a Ripoll.