ASCENCIÓ AL COSTABONA

des d'Espinavell

El final de l’hivern ens ha portat molt bon temps. Tant, que la carena ha quedat ben neta i l’ascensió a Costabona es presenta molt oportuna.

Sortim de bon matí per la part de dalt del poble, per damunt del dipòsit. Costabona sembla molt llunyà! Seguim la pista en direcció al Coll de la Boixeda fins que arribem al Torrent de Comalada, que ens escurça la pujada a Coll Pany.

Vista del Costabona des d'Espinavell
Costabona des d'Espinavell
Torrent de Comalada
Torrent de Comalada
Igol origen del torrent
Igol origen del torrent

Al capdamunt del torrent ja trobem la carena. Som a Coll Pany. A la nostra esquerra, Costabona, encara llunyà! Emprenem camí de Coll de Siern, a on arribem, aproximadament, després d’una hora i mitja de caminar (des d’Espinavell).

Imatge del Coll de Siern
Coll de Siern. El senyal ens indica que, si no ens aturem, en 2h30 serem al cim!!
Costabna
El camí de carena que mena a Costabona està marcat amb gran freqüència amb fites i senyals grocs, d’Itinerànnia.

El recorregut d’ascensió és molt senzill. Només cal anar seguint la carena que, a partir d’un cert punt, es torna més dreta.

Imatge pujant al Costabona
Anem pujant xino-xano i ja som al llom de la muntanya!
I si ens aturem i mirem enrere, la vista és espectacular. A l’esquerra, França. A la dreta, la vall del Ritort.
Arribem al Pla de la Serra, on s’uneix la nostra carena amb la que puja de Roques d’en Mercer. Si hem de tornar a casa pel mateix camí, hem de recordar aquest punt per no equivocar-nos en la baixada.
Des d’aquí, una de les opcions és enfilar cap al refugi de Costabona per la Font de Fra Joan i després seguir cap a Coll de Pal. Avui, però, la congesta de neu és molt llarga i la neu molt inestable.
O sigui que, avui, ens hem de decantar per pujar pel dret! Toca trepar!
Finalment, albirem el cim!

L’ascensió necessita d’unes quatre hores de camí, aproximadament, però dependrà de la forma en què estem i també de la quantitat de fotografies que fem o les vegades que ens aturem a esmorzar, és clar!!

Vista des del cim de Costabona