CAMÍ DE LA RETIRADA

El Camí de la Retirada és un recorregut que rememora el camí emprat per molts homes i dones que al final de la Guerra Civil, a partir de febrer de 1939 (Barcelona va caure en mans nacionals a finals de gener), van fugir a França dels horrors, la repressió i les persecucions del règim franquista. De fet, són diversos els recorreguts que responen a aquest nom, ja que les persones que integraven el bàndol republicà -militars i civils- simplement fugien i ho feien per allà on els semblava més proper o més fàcil, per camins, per carretera o per la muntanya. Al llarg de tota la frontera entre Catalunya i França molts són els passos on la Retirada va prendre el seu nom.

Des de Molló s’organitzen sortides seguint el camí i passant per Espinavell, Coll Pregon i Prats de Molló. És la ruta que va seguir Avel·lí Artís Gener, Tísner, juntament amb la resta de membres de la 60 Divisió de l’exèrcit republicà i molta altra gent. Si us interessa contractar un guia que us acompanyi i expliqui l’itinerari i les vivències de les persones que van marxar per aquest camí, demaneu-nos-en referència.

Un tastet per si encara no us heu decidit a fer un passeig per la memòria:

Podeu sortir de Molló o bé d’Espinavell mateix, però us heu d’assegurar de tenir un vehicle a La Farga per poder tornar de França. Si voleu, us en podeu informar també al refugi.

Des d’Espinavell, pugeu a dalt del poble i seguiu el camí de Coll Pregon. Hi arribareu en uns 45 minuts de caminada. Aprofiteu per anar contemplant les magnífiques vistes que se us obriran a mesura que us aneu enlairant!

Quan arribeu a la carena, heu de passar a l’altre costat del fil.

Espinavell
Espinavell
Coll Pregon
Les vistes des de Coll Pregon són fantàstiques. Panorama de Costabona, les Esquerdes de Rojà i massís del Canigó. Gran teatre!!

Davallareu cap a un bosquet i anireu a parar al mirador dels banys.

Mirador natural
El caminet que travessa el bosc ens porta a un mirador inesperat amb bones vistes.

I és just en aquest punt, al peu de la penya, on comença el camí de descens cap a La Farga.

Aquest camí, tan fantàstic, tan fresc i aromàtic, probablement va ser un infern per a les persones que, fugint dels franquistes, davallaven per un pendent de neu glaçada amb calçat inadequat, sense haver descansat ni menjat el que els calia, sense la roba d’abric necessària per al mes de febrer i portant només el cor trencat de qui deixa enrere un país, una família, una casa i tota una vida.

Finalment, després d’uns 40 minuts de baixada, s’arriba a La Farga. Just a l’altre costat de la carretereta hi ha un safareig d’aigua clara i fresca. Aprofiteu per remullar-vos abans d’iniciar el retorn!!

 
 
baixada fresqueta
La baixada és ombrívola, molt fresqueta!