CIRCULAR DELS PEDRONS

Sant Joan i Sant Pere

Els nostres turons estan farcits de pedrons. No són ben bé als cims més alts, es troben en serrats i pujols amb prou alçada per talaiar els pobles i solen contenir la imatge d’un sant que és també patró de la població i protector dels pagesos i pageses. Diu el diccionari que un pedró és una Pedra posada a terra per sostenir un altar o una creu / Creu de ferro o de pedra posada sobre un pilar o una petita taula on els sacerdots anaven a beneir el terme per demanar la protecció celestial sobre les collites.

En aquesta ruta, visitem el pedró de Sant Joan, patró d’Espinavell, i el pedró de Sant Pere. En tot el recorregut, a més a més, veiem des de diversos angles el pedró de Sant Isidre, sobre Fabert.

Imatge matí Espinavell
Bon dia, Espinavell!! Comencem a caminar a les 8. El sol surt sobre la Vall mentre enfilem el camí del pedró. Cal pujar fins al capdamunt del poble, més amunt del dipòsit, i agafar la pista que puja cap a Coll Pregon. Quan arribem a la bifurcació, però, en lloc de prendre el camí del Coll, seguim a mà esquerra.
Llums matí al Costabona
Costabona també desperta. El camí que seguim ens n’ofereix magnífiques vistes.
Pista i trencant
Pugem per una ampla pista fins que arribem a aquest punt. Un mur de pedra seca a mà dreta ens indica el trencant que hem de prendre.
Corriol, mur de pedra seca
A peu del mur neix un corriol que puja amunt, gairebé en direcció contrària al camí del que venim.
Pedró de Sant Joan
El corriolet ens porta fins al Pedró de Sant Joan, emplaçat al Serrat de Sant Joan, amb vistes magnífiques sobre la Vall.

Per Sant Joan celebrem la festa petita d’Espinavell i el pedró, d’una manera especial, n’és el protagonista.

Pedró de Sant Joan
Una altra vista del pedró!
Camí de Coll Pregon
Per emprendre el camí de Coll Pregon, girem cap al nord i seguim sobre el serrat. De seguida, a mà dreta, veiem un corriol, que haurem de seguir.
El corriol travessa alguns camps.
El corriol travessa alguns camps.
Casal d’en Calet
I ens acosta al Casal d’en Calet, mostra de l’arquitectura pagesa. Antigament, els casals eren espais en què els pagesos desaven eines i arreceraven el bestiar.
barraca de pastor
A l’altra banda del gran camp que talaia el casal, una barraca de pastor dóna testimoni de l’antiga activitat ramadera. Aquí era on el pastor passava la nit tot vigilant el ramat. Passem sobre la barraca i seguim el corriolet, que acaba desembocant al camí de Coll Pregon.
pista nova ramadera
Tot seguint el camí, pareu atenció en aquest punt. La pista que s’obre a mà dreta és nova, probablement per a l’ús dels ramaders, però sol desaparèixer amb la vegetació de primavera i estiu. Sempre podreu seguir la de l’esquerra, estreta i frondosa però permanent!
Coll Pregon
A les 9 del matí, una hora després de sortir, arribem a Coll Pregon. Aprofiteu per fer una petita pausa si fa calor, refresqueu-vos i gaudiu de les vistes. Si fa vent, tapeu-vos el coll. Us ho diu la veu (ronca) de l’experiència!
Senyal a la carena
Senyal indicador a la carena
senyals a la carena
Un munt de marques ressegueixen la carena. El nostre camí segueix paral·lel al fil (ep, la fotografia està feta mirant enrere!). Si us desvieu una mica no passa res, mentre mantingueu la referència de la carena!!
vorejatn el Puig de la Clapa
En aquest cas, hem vorejat el Puig de la Clapa per la dreta per evitar el desnivell.
camí de Fabert
Mirant cap al sud, el record del camí de Fabert. Si el seguíssim, trobaríem el pedró de Sant Isidre, patró de Fabert.
Pedró de Sant Isidre
Hem inclòs una fotografia il·lustrativa del Pedró de Sant Isidre, però avui no passarem per aquí. Si el voleu visitar, podeu seguir la Ruta circular Espinavell-Fabert.
corriol paral·lel a la carena
El nostre corriol paral·lel a la carena.
Basses de Puig Sec
Nosaltres seguim carenant, caminant cap a l’est, superant clots i turons. Detall de les Basses de Puig Sec, amb la Torre del Mir al darrere (cliqueu la fotografia, és preciosa!). Un lloc de somni!! Aquí la ruta gira i comencem a caminar més cap al sud, tot seguint el traçat de la carena i la frontera. Sempre, el fil a la nostra esquerra.
Basses de Puig Sec amb Canigó al fons
Una altra vista de les Basses, amb Canigó al fons.
En la calma de la carena…
En la calma de la carena…
Collada de Prats
Finalment, arribem a la Collada de Prats, cruïlla de camins. Portem més o menys, dues hores de camí. Moment de començar a enfilar cap a Sant Pere!
es Terrelleres
A partir d’aquest punt, agafem la pista que surt a mà dreta, les Terrelleres.
bosc plantat
La pista travessa el bosc que, en aquesta zona, és plantat. Encara es poden apreciar les feixes que ICONA va fer per a la plantació. En aquella època, l’aforestació era una política que es complementava amb el comerç de la fusta. Amb el pas dels anys, el bosc ja no té cap valor i netejar-lo té un cost ben alt; a banda que s’escampa com una pesta. Amb sort, servirà com a combustible per a calderes de biomassa!
vistes des de la pista
Des de la pista, quan hi ha clarianes, hi ha molt bones vistes de Fabert!
Fabert
Detall del poble, en un trencadís de colors preciós!
Pista al bosc
Després d’avançar força estona per la pista, travessem un fil amb maneta (sense corrent). Seguim encara una estona i, a mà dreta, trenca un ample camí. El seguirem tot baixant cap avall, direcció sud-oest, aprox.
arribant al pedró de Sant Pere
El camí és molt suau. Anem baixant i, a mesura que sortim d’entre els arbres, albirem el pedró de Sant Pere.
Bona vida
Quina bona vida…

En aquest punt, i segons el que ens haguem torbat a fer fotografies i a observar cosetes diverses, portem unes tres hores de camí. Nosaltres hi arribem a les onze i fem un bon esmorzar de fruita i ganyips. El solet acompanya i ens hi estem una estoneta!

Pedró de Sant Pere
El camí passa al peu del turó. Pugem dret amunt i, de nou, emplaçament privilegiat per al Pedró de Sant Pere!

Després, hem de buscar el camí cap a Fabert. Hem de tornar a baixar al peu del turó i seguir pel camí per què veníem. Fem la volta al turó i apareix un tancat per al bestiar. És ple de marques grogues i blanques!! Travessem la tanca i emprenem el sender que surt en direcció gairebé nord. Quan el trobeu ho sabreu de seguida, marques grogues i blanques, o només grogues, per tot arreu!! Avui, quan hi hem passat, una brigada el netejava, tot tallant branques, ginestes i romagueres. Manteniment de la Xarxa Itinerànnia.

tancat de pedra pel bestiar
Des del nostre corriol, veiem un petit tancat de pedra on s’hi solien tancar vaques o ovelles. Al cim, talaiant, el pedró. M’encanta l’arquitectra rural i pagesa!!
Corriol camí de Fabert
Corriol camí de Fabert, sempre marcat, travessant el Bac.

Seguim caminant pel corriol. Ens anirem enfonsant i travessarem el Bac de Sant Pere tot passant per sota del Serrat de les Berques. El camí és estret però sense dificultat. Pareu atenció, però, si el feu a l’hivern i ha plogut recentment. El bac ho glaça tot i podeu trobar passos ben coberts de gel!!

El camí s’enfonsa progressivament tot travessant petits clots amb aigua. Finalment, travessem el Torrent de Fabert una miqueta més enllà de la Roca de les Porqueres. No és important el lloc per on travesseu. Busqueu el pas que més us convingui en funció del cabal d’aigua i del glaç. I no patiu, n’hi ha molts de bons!!

Fabert
Fabert, tot baixant, a l’altra banda del clot.
Roca de les Porqueres
Després de travessar el torrent, mirada enrere sobre la Roca de les Porqueres que tot just hem vorejat.

El camí puja dret amunt, amb una bona amplada, i acaba trobant les primeres cases de Fabert. Com que ens hem torbat a Sant Pere i hem xerrat amb la brigada que netejava el camí, ara ja són les 12. Quatre horetes, portem! Travessem el veïnat, saludem en Gascó i la fem petar. Reposats, sortim per l’altre costat del poble.

senyal espinavell
Hi ha diversos senyals. Sortint del poblem ens assegurem de la direcció a prendre. En qualsevol cas, seguir els senyals d’itinerànnia, una ratlla groga.
camí de tornada a Espinavell
El camí de tornada a Espinavell és magnífic. De primer planeja, després puja fins al Serrat de la Perdiu i, finalment, baixa de dret cap a casa.
Arribant a Espinavell
Vista d’Espinavell des de la pista que baixa del Serrat. No us deixeu temptar per corriolets, ni al cim del serrat ni pel camí de baixada. Acabareu travessant el bosc de mala manera i podeu prendre mal.
Espinavell
Arribem a Espinavell. Molt Bon Nadal!!

Podeu trobar el track, perfil i mapa a WIKILOC.