CIRCULAR FINS A LA TORRE DEL MIR

DETALLS

Temps: 3 hores
Dificultat: Fàcil / Mitjana-alta en cas de neu
Distància: 10,75 Km
Desnivell pujada: 450 m.
Desnivell baixada: 450 m.
Alçada màxima: 1.655 m (Puig de la Clapa)
Alçada mínima: 1.243 m (Torrent de Coll Pregon a Espinabell)

L’itinerari s’inicia a Espinabell, a l’església de la Mare de Déu de les Neus, senyal R-88. Ens dirigim a Coll Pregon per una forta pujada que ens portarà fins al dipòsit d’aigua. Passat el dipòsit agafem el camí en direcció nord, cap el serrat de Sant Joan, petit turonet coronat per una creu, que domina el poble d’Espinabell. A l’encreuament, agafem el camí de mà dreta que, tot passant al costat de les runes del Casal d’en Quelet, ens puja a Coll pregon, primer objectiu del recorregut.

Imatge de la Torre del Mir
Torre del Mir
Aquesta torre d’origen medieval del segle XIII, tingué un paper important en la guerra entre el Regne de Mallorca, del que l’antic comtat del Vallespir en formava part, i el Regne d’Aragó. La Torre del Mir formava part d’un conjunt de torres de control i comunicació que s’informaven
a través de senyals de fum durant el dia o focs durant la nit, de possibles atacs.
Desprès de tres quarts d’hora de pujada arribem a Coll Pregon, senyal R-90. Sota els nostres peus i al fons de la vall contemplem el balneari de la Presta, ja dins del Vallespir, amb les Esquerdes de Rojà i el Massís del Canigó com a teló de fons. Continuem cap a la dreta seguint el camí carener que ens portarà amb pocs minuts al Coll de la Clapa i una mica més endavant, desprès d’una curta però forta pujada, fins al mateix cim del Puig de la Clapa.
Val la pena arribar-se a aquest cim arrodonit per gaudir d’unes vistes espectaculars de 360º: D’est a oest i cap al nord, el Costabona, el Massís del Canigó, el Montfalgars i el Comanegra ja a l’Alta Garrotxa. I cap al sud, si el dia ens acompanya fins i tot podem albirar el Montseny i les muntanyes del Collsacabra.
Deixem el Puig de la Clapa per dirigir-nos, cap a les Basses de Puigsec, senyal R-91, des d’on, si tenim temps, podem arribar-nos, seguint els senyals del GR-151, fins a la Torre del Mir. Cal preveure uns 40 minuts entre anar i tornar.
 
Davallem cap a Fabert rodejant la clotada de les Dous i baixant ràpidament pel llom de la serra fins al torrent, ja a tocar a aquest petit poble de muntanya. Un cop a Fabert, senyal R-89, cal retornar a Espinabell pel camí antic que unia aquests dos nuclis de Molló. El camí, de poc desnivell, supera el llom que baixa del Serrat de la Perdiu i en pocs minuts ja tenim davant nostre Espinabell. Abans però caldrà davallar fins al Torrent de Coll Pregon i entrar al poble pel Carrer d’Enllà, un conjunt de cases situades a l’antic camí de Fabert. En pocs minuts arribem a l’església d’Espinabell, origen i final de l’itinerari.